Načítám exempláře
Dokument je momentálně ve zpracování
Žádné exempláře k dispozici
Dokument nemá žádné svázané ročníky
Obsah
Předmluva.................................................... 5
Úvod......................................................... 7
I. Výběr surovin pro přípravu domácích vín
a hospodárnost výroby................................... 9
Z čeho a kdy připravit domácí víno?..................... 9
Samotné druhy nebo směsi?.............................. 10
Zásady výběru.......................................... II
Ekonomický rozbor ..................................... II
II. Základní znalosti z kvasné chemie...................... 13
Základy kvašení........................................ 13
Vliv jednotlivých složek při kvašení................... 15
Teplota kvašení........................................ 16
Proč ušlechtilé vinné kvasinky? ....................... 17
Proč a jak vzklíčit vinné kvasinky?.................... 18
Příprava zákvasu....................................... 20
Průběh kvašení a jak je usměrnit....................... 21
III. Zásady postupu ........................................ 23
Co všechno potřebujeme?................................ 23
Všeobecné zásady....................................... 24
Příprava moštu ........................................ 24
Slazení moštu.......................................... 29
Doplňování moštu....................................... 31
Stáčení................................................ 31
Uzavírání lahví........................................ 34
Sterilizace vína....................................... 35
Uskladnění............................................. 37
IV. Poměry míšení a přehled hodnocení ..................... 38
Proč je základem 5?.................................... 38
Hodnocení surovin...................................... 38
Množství získané šťávy................................. 40
Množství cukru a kyselin............................... 40
Množství cukru ve vztahu ke kvasinkám.................. 40Lehká, stolní a desertní vína........................... 42
V. Nemoci a vady vín ...................................... 46
Jaký je rozdíl mezi nemocí a vadou?..................... 46
Nemoci vína............................................. 47
Vady vína .............................................. 50
VI. Předpisy pro přípravu domácích vín ..................... 51
Lesní plodiny........................................... 51
Polní plodiny.......................................... 56
Ovoce a zelenina........................................ 59
Květy................................................... 74
Plody keřů a stromů..................................... 76
Dovážené plodiny........................................ 85
Ostatní suroviny........................................ 89
Šumivá vína............................................. 96
Kořeněná vína.......................................... 99
VII. Praktické pokyny...................................... 101
Náhrada lisovacích strojků ............................ 102
Náhrada gumových blan pro kvasné uzávěry............... 102
Prodloužení životnosti blan............................ 103
Zachycování pěny nálevkou.............................. 104
Zatížení plodin při kvašení........................... '105
Pákové lisování ....................................... 106
Filtrace přes plachetku................................ 107
Stáčení sáním vína shora............................... 108
Zajištění a utěsnění želatínovými kloboučky............ 109
Úprava korkových zátek do kvasné nádoby................ 110
Štítky na láhve........................................ 110
Umělé stárnutí vína.................................... 113
Vymrazování vín........................................ 113
Opatření pro omezení styku moštu se vzduchem
v kvasné nádobě........................................ 114
Praktické zjednodušení opakovaného vyluhování, cezení
a odkapání ............................................ 114
Stáčení za omezeného přístupu vzduchu............... 115
Rámcové zásady stáčení................................. 116
Míchání v průběhu kvašení.............................. 116
Zesílení barvy vína.................................... 117
Urychlení filtrace přes filtrační papír................ 117
Čištění vína........................................... 118Čištění lahví a kvasných nádob........................ 118
Utěsňování zákvasu.................................... 118
Srovnán! různých způsobů slazení moštu................ 119
Srovnání různých způsobů uzavírán! moštu.............. 119
Překvašování domácích vín ............................ 120
VIII. Příprava většího množství vína...................... 121
Převážení plodin...................................... 121
Třídění a umývání..................................... 121
Drcení ovoce.......................................... 125
Nakvašování........................................... 125
Lisování.............................................. 126
Co se nedoporučuje............. ...........r . . . 127
Kvasné nádoby......................................... 127
IX. Zásady správného skladování......................... 131
Skladování menšího množství vína...................... 131
Skladování většího množství vína...................... 133
Kontrola lahví........................................ 134
X. Hodnocení hotového vína.............................. 135
Odborné a domácí hodnocení............................ 135
Čistota............................................... 136
Barva.............................................. i 36
Vůně.................................................. 136
Chuť.................................................. 137
Celkový charakter..................................... 138
XI. Doplňující kapitola.................................. 139
Teplota podávaného vína............................... 139
Volba vína podle pokrmů............................... 140
Volba sklenek......................................... 142
Kultura stolování a společenské zásady................ 144
Závěr...................................................... 147
Věcný rejstřík ............................................ 149
Pole | Ind | Obsah pole |
leader | -----nam-a22------a-4500 | |
1 | kpw0110749 | |
3 | CZ PrNK | |
5 | 20200804025718.8 | |
8 | 971006s1966----xr |||||||||||||||||cze|| | |
15 | ## | $a cnb000489115 |
35 | ## | $a (OCoLC)42119970 |
40 | ## | $a ABA001 $b cze $c KLG001 $d ABA001 |
80 | ## | $a 663.25(083.1) $2 undef |
100 | 1# | $a Valenta, Boris $7 xx0048396 $4 aut |
245 | 10 | $a Příprava domácích vín : $b 100 předpisů / $c Boris Valenta ; Předml.: Karel Adámek |
250 | ## | $a 1. vyd. |
260 | ## | $a Praha : $b SZN, $c 1966 $f (Mír 22) |
300 | ## | $a 152, [6] s. ; $c 8° |
490 | 1# | $a Rostlinná výroba |
520 | ## | $a Příručka obsahuje základní poučení o surovinách a vlastním výrobním postupu včetně základních znalostí z kvasné chemie. Předpisy pro přípravu domácích vín v menším množství, obvykle v 5 litrových nádobách, jsou rozděleny podle jednotlivých druhů zpracovávaných plodin. |
830 | #0 | $a Rostlinná výroba |
964 | $a Víno - výroba domácí - předpisy | |
998 | $a 000489115 | |
1060 | $a B |
{{$parent.item.lendDate | jpDate:'d.M.yyyy'}}
{{$parent.item.endDate | jpDate:'d.M.yyyy'}}
{{$parent.item.state | loc}} uživatelem {{$parent.item.user | loc}}
Exemp. {{$parent.item.exemplar | loc}}
Odd. {{$parent.item.department | loc}}